Ako urobiť snímku obrazovky v systéme Windows 10

Screenshot je snímkou ​​viditeľnej časti obrazovky. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako urobiť snímku obrazovky v systéme Windows rôznymi spôsobmi a bez softvéru tretích strán.

Metóda 1 - Obrazovka tlače (PrtSc)

Najstarším spôsobom vytvárania snímok obrazovky, ktorý je súčasťou každej verzie systému Windows, je kláves Print Screen (PrtSc).

Kláves  Print Screen (PrtSc) urobí  obraz obrazovky, to znamená, že si pamätá, čo je na obrazovke, keď je stlačené tlačidlo. Po kliknutí na toto tlačidlo musíte vložiť snímku obrazovky do dokumentu Word, do programu Skicár, do pošty atď.

1 . Keď uvidíte, čo chcete na obrazovke uložiť, stlačte kláves Print Screen (PrtSc).

2 . Otvorte dokument Word (Paint alebo Mail).

3 . Kliknite pravým tlačidlom myši kdekoľvek v dokumente => vyberte možnosť „Prilepiť“ => uložte snímku.

Vytvorte snímku obrazovky a získajte ju ako súbor

Windows 10 pridal rýchly spôsob vytvárania snímok obrazovky. Stlačením dvoch klávesov okamžite získate snímku obrazovky ako súbor.

1 . Ak potrebujete vytvoriť snímku obrazovky, stlačte klávesy WinPrint Screen (PrtSc) . Po stlačení klávesov sa vám zobrazí snímka, akoby na chvíľu všetko zamrzlo.

2 . Hotovú snímku obrazovky (snímku obrazovky) je možné vytvoriť v priečinku C: \ Users \ Používateľské meno \ Obrázky \ Screenshoty .

To znamená, že po kliknutí na ikonu Print Screen (PrtSc) nemusíte hľadať, kam uložiť obrázok (snímku obrazovky), ale stačí prejsť na obrázky a vyzdvihnúť hotový súbor. Táto metóda vytvorenia snímky obrazovky je bohužiaľ k dispozícii iba v systéme Windows 10.

Nasnímajte snímku samostatného aktívneho okna

Aby ste neurobili snímku obrazovky celej obrazovky, ale aby ste vytvorili snímku obrazovky iba samostatného okna:

1 . Kliknutím na požadované okno vyberte požadované okno, aby bolo aktívne.

2 . Stlačte klávesy Alt + PrtSc (mimochodom, na notebookoch klávesa PrtSc často funguje iba s klávesom Fn).

3 .Otkroyte dokument Word (farba alebo e-mail), kliknite pravým tlačidlom myši a zvoľte "Prilepiť".

Vyberte oblasť fotografie.

V aprílovej aktualizácii pridal Windows 10 možnosť výberu oblasti obrazovky, ktorú chcete vidieť na snímke obrazovky.

Stlačte  kombináciu klávesov Win + Shift + S 

Obrazovka sa zmení na bielu a uvidíte kurzor vo forme kríža, umiestnite ho nad prvok, ktorý chcete odfotiť => stlačte ľavé tlačidlo myši a bez uvoľnenia klávesu potiahnite kurzor v požadovanom smere => po výbere objektu uvoľnite ľavé tlačidlo myši => otvorte program Skicár ( Word, mail atď.) => Kliknite pravým tlačidlom myši na prázdne miesto a vyberte možnosť „Prilepiť“ => zobrazí sa vám nasnímaná snímka obrazovky, uložte ju.

Metóda 2 - pomocou nástroja Nožnice

Počnúc systémom Windows 7 majú všetky verzie systému Windows „Nožnice“, pomocou ktorých môžete vytvoriť snímku obrazovky akejkoľvek veľkosti a okamžite ju uložiť do súboru. Predtým nebolo možné pomocou nožníc nasnímať snímku obrazovky vyskakovacieho okna, v systéme Windows 10 pridali funkciu snímky.

1 . Ak chcete nájsť nožnice, musíte do vyhľadávacieho panela napísať nožnice (môžete tiež prejsť na „všetky programy“ => štandardné => a zvoliť „Nožnice“);

2 . Teraz môžete vybrať možnosti snímok obrazovky:

  • vedľa tlačidla „Vytvoriť“ sa nachádza trojuholník nadol, kde môžete vybrať: obdĺžnikový obrázok, voľný tvar, okno alebo celú obrazovku;

  • vedľa môžete zvoliť čas oneskorenia snímky.

3. Kliknite ľavým tlačidlom myši na „Vytvoriť“ a vyberte, čo chcete fotografovať.

Vo výsledku dostanete obrázok, ktorý môžete upraviť pomocou fixky (alebo pera) alebo gumy a potom ho uložiť v ľubovoľnom formáte.

Metóda 3 - PSR (Problémový rekordér prehrávania)

PSR je inštruktážny nástroj, ktorý zaznamenáva všetky vaše akcie a robí malé screenshoty. PSR bohužiaľ nie je k dispozícii vo všetkých vetvách systému Windows, napríklad vo verzii Home to s najväčšou pravdepodobnosťou nie je.

PSR bude užitočné, ak sa pokúsite vysvetliť známemu počítačovému vedcovi, v čom je váš problém, a ak vám celkom nerozumie. Po spustení tejto funkcie môžete zaznamenať všetky svoje činnosti, ktoré viedli k problému. Alebo môžete vytvoriť pokyn, pretože PSR zaznamená všetky vaše akcie vo forme textu a umiestni k nim screenshoty a na konci vytvorí malý archív so všetkým obsahom.

Ak chcete nájsť túto funkciu, musíte do vyhľadávacieho panela zadať PSR a stlačiť kláves Enter.

Kliknite ľavým tlačidlom myši na „Spustiť nahrávanie“ a na konci zastavte nahrávanie, vďaka čomu dostanete archív, v ktorom budú popísané všetky vaše akcie so snímkami obrazovky.

Metóda 4 - snímka obrazovky s hrami v systéme Windows 10

Windows 10 má schopnosť vytvárať snímky obrazovky v aplikácii Xbox, ukladať ich do súborov pozdĺž cesty C: \ users \ username \ video \

Najskôr je potrebné spustiť aplikáciu Xbox, prejsť do nastavení a zvoliť povolenie snímok obrazovky v hre DVR. Môžete si tiež zvoliť, pomocou ktorých klávesov budete fotografovať.

To je na dnes všetko, ak poznáte iné metódy alebo máte doplnky - píšte komentáre! Veľa šťastia 🙂