Ako previesť MBR disk na GPT disk bez straty dát

V dnešnom článku sa pozrieme na niekoľko spôsobov, ako previesť MBR disk na GPT disk bez straty dát. Táto inštrukcia bola napísaná v systéme Windows 10, ale metódy sú vhodné pre všetky verzie systému Windows.

Predtým sme sa pozreli na to, „ako zistiť, či disk používa GPT alebo MBR? A ako ich navzájom prevádzať“. Metódy popísané v predchádzajúcom článku prevádzajú MBR na GPT, ale všetky údaje na týchto diskoch sú prepísané, ale čo keď potrebujete urobiť prevod a všetky informácie na nich zostať neporušené? Na tieto účely musíme nainštalovať ďalší bezplatný softvér, štandardné nástroje systému nebudú môcť prevádzať bez straty údajov.

  Preveďte disk MBR na disk GPT bez straty údajov v Sprievodcovi oblasťami MiniTool

1. Stiahnite a nainštalujte si aplikáciu MiniTool Partition Wizard. Táto aplikácia je úplne zadarmo, počas inštalácie sa neponúka žiadny ďalší softvér. Prejdite na ich web => kliknite na položku Stiahnuť => otvorí sa nová stránka, kliknite na položku Bezplatné stiahnutie => otvorte stiahnutý súbor => vyjadrite súhlas s licenčnou zmluvou vložením bodky do poľa „Súhlasím s dohodou“ a kliknutím na „Ďalej“ => vyberte, kde nainštalujte aplikáciu (alebo nechajte predvolenú cestu) a kliknite na tlačidlo „Ďalej“ => „Ďalej“ => Ďalej => Inštalovať => Dokončiť znova.

2. Otvorte nainštalovanú aplikáciu => kliknite na „Spustiť aplikáciu“.

3. Kliknite na disk, ktorý chcete previesť => v ľavom stĺpci vyberte možnosť „Convert MBR disk to GPT disk“.

4.  Vľavo hore kliknite na „Použiť“.

5. Kliknite na „Áno“.

6. Po kliknutí na „OK“ môžete aplikáciu zavrieť, disk, ktorý ste vybrali, už bol prevedený.

Preveďte MBR disk na GPT disk bez straty dát v  EaseUS Partition Master Free

Predtým sme tento program používali na rozšírenie disku na úkor iného disku, zatiaľ čo údaje na oboch diskoch zostali neporušené. Počas inštalácie tento program ponúka inštaláciu ďalšieho softvéru, ktorý nepotrebujete! Preto si buď pozorne prečítajte, čo počas inštalácie píše, alebo si prečítajte článok „Ako zvýšiť jednotku C vo Windows 7, 8 a 10“, kde je proces jej inštalácie popísaný na začiatku.

1. Stiahnite a nainštalujte si aplikáciu EaseUS Partition Master Free.

2. Spustite aplikáciu => vyberte disk, ktorý chcete previesť => kliknite na „Prevod MBR na GPT“.

3. Potvrďte akciu kliknutím na „Použiť“.

4.  Kliknite na „Áno“ a po dokončení procesu prevodu kliknite na „OK“.

Aplikáciu môžete zavrieť, disk, ktorý ste vybrali, už bol prevedený na GPT.

To je na dnes všetko, ak máte nejaké dodatky - píšte komentáre! Veľa šťastia 🙂