Ako automaticky a manuálne upraviť jas obrazovky vášho počítača

Často je potrebné zvýšiť alebo znížiť jas obrazovky, túto akciu je možné vykonať manuálne alebo nastaviť systém tak, aby automaticky zmenil všetko. V dnešnom článku sa pozrieme na obe možnosti nastavenia jasu obrazovky v systéme Windows.

Ako manuálne upraviť jas na notebooku alebo tablete

Väčšina klávesníc notebookov má klávesy na nastavenie jasu obrazovky. Napríklad na mnohých prenosných počítačoch Samsung môžete zvýšiť jas podržaním klávesu Fn a stlačením šípky nahor a znížiť ho podržaním klávesu Fn a stlačením šípky nadol. Zvyčajne na klávesách na zvýšenie alebo zníženie jasu obrazovky je nakreslené niečo podobné ako na slnku. Tieto klávesy môžu byť umiestnené v hornom riadku (F1-F12), to znamená, že ak na klávese F3 vidíte nakreslené slnko, potom pomocou tohto tlačidla môžete zvýšiť alebo znížiť jas (niekedy musíte stlačiť kláves Fn pri súčasnom stlačení týchto klávesov).

Jas obrazovky môžete upraviť aj pomocou nastavení systému Windows. Je to užitočné, ak vaša klávesnica nemá klávesy jasu alebo ak používate tablet.

Ak chcete zmeniť jas v systéme Windows 10 - kliknite na ikonu batérie v oblasti oznámení, v okne, ktoré sa otvorí, vyberte dlaždicu jasu. Zakaždým, keď kliknete na dlaždicu, jas sa zmení o 25%. Dlaždicu jasu nájdete aj v centre oznámení.

Nastavenia jasu obrazovky nájdete v nastaveniach systému Windows 10. Prejdite na „Štart“ => Nastavenia => Systém => Obrazovka => v poli „Nastavenie úrovne jasu“ posuňte jazdec, čím zvýšite alebo znížite jas.

Vo Windows 7 a 8 môžete jas obrazovky zmeniť pomocou ovládacieho panela v zdroji napájania. Napájanie možno nájsť aj prostredníctvom vyhľadávacieho panela, pod plánmi napájania je posúvač jasu.

V Windows Mobility Center môžete tiež zmeniť jas obrazovky pomocou posúvača, aby ste ju spustili vo Windows 10 a 8.1 - kliknite pravým tlačidlom myši na „Štart“ a vyberte ju zo zoznamu.

Ako manuálne upraviť jas na externom displeji

Ak používate bežný počítač, môžete zmeniť jas obrazovky na monitore. Tlačidlá jasu sa často nachádzajú na samotnom monitore alebo sa na ňom nachádza tlačidlo ponuky, v ktorom pomocou šípok nájdete jas a pomocou klávesov + ho zmeníte.

Automatické nastavenie jasu notebooku a tabletu v závislosti od toho, či ste pripojení k nabíjačke alebo nie

Prostredníctvom napájacieho zdroja môžete upraviť jas obrazovky počas nabíjania zariadenia a počas prevádzky bez nabíjania. Ak to chcete urobiť, musíte otvoriť „Napájací zdroj“, to znamená napísať „Napájanie“ do vyhľadávacieho panela => otvoriť ho.

Prejdeme do časti „Nastavenie plánu napájania“ (vedľa názvu plánu napájania).

Tu môžete upraviť jas pri pripojení k sieti a pri odpojenom nabíjaní. Tieto nastavenia môžete vykonať pre každý plán napájania.

Ako nastaviť automatické riadenie jasu na základe zostávajúceho nabitia batérie

Podľa nastavenia môžete nastaviť automatické nastavenie jasu vášho zariadenia. To znamená, že to môžete nastaviť tak, aby sa s určitým zostávajúcim nabitím zariadenia znížil jas. Vo Windows 10 môžete toto nastavenie nakonfigurovať pomocou funkcie „šetrič batérie“.

Prejdite na Štart => Nastavenia => Systém => Šetrič batérie => Možnosti šetriča batérie

V ďalšom okne môžete povoliť alebo zakázať režim „Úspora batérie“, v tomto režime sa jas automaticky zníži, keď zostane určité percento nabitia. Percento nabitia, pri ktorom sa jas zníži, je možné nastaviť posunutím jazdca. Bohužiaľ neexistuje spôsob, ako nastaviť, o koľko sa má jas znížiť. Ak pripojíte nabíjačku, jas sa automaticky obnoví.

Existujú aj rôzne aplikácie na automatické prispôsobenie jasu obrazovky, ale myslím si, že by vám mali stačiť štandardné funkcie a prečo upchávať počítač nepotrebnými aplikáciami? Ak existujú doplnky - napíšte komentáre! Veľa šťastia 🙂